Odrůdy révy vinné

Vinná réva patří do botanického rodu Vitis. Pro výrobu vína má význam pouze jediný druh - vinná réva – Vitis vinifera. Na světě existuje několik tisíc odrůd révy vinné. Většina má pouze lokální význam, těch celosvětově rozšířených je jen několik desítek. Velké potíže při určení odrůd dělají synonyma. Stejná odrůda má v různých částech světa různý název a problémem je, že je to někdy název jiné odrůdy. Tak na příklad pan Stevenson ve „Světové encyklopedii vín“ uvádí že odrůda Rulandské šedé, ve Francii nazývaná Pinot gris má tyto synonyma: Auvernet gris, Auxerrois gris, Auxois Fauvet, Fromentot, Grauer Burgunder, Grau Klevner, Grauer Monch, Gray friar, Gray pinot, Gris cordelier, Malmsey, Malvagia, Malvasia, Malvoisie, Monemrasia, Pinot beurot, Pinot grigio, Rulander, Rulonski, Szurkebarát, Tokaier, Tokay, Tokay d´Alsace, Tokayer, Tokay-Pinot gris.

Obvykle rozdělujeme odrůdy révy vinné podle barvy hroznů na bílé a modré. Je to rozdělení ustálené i když neodpovídá skutečnosti, barva tzv. bílých hroznů je od světle zelené, přes žlutou až k růžové, barva tzv. modrých hroznů je od tmavě červené až po inkoustově modrou. Z bílých hroznů se vyrábějí bílá vína, ale ta je možno vyrobit i z většiny modrých hroznů. Červené barvivo (antokyany) je uloženo ve slupkách hroznů (výjimku tvoří jen několik odrůd zvaných „barvířky“, které mají barvivo i ve šťávě hroznů) a je rozpustné v alkoholu. Pokud se vylisuje šťáva z modrých hroznů bez nakvašení, dostaneme víno bílé. Růžové nebo červené víno dostaneme, pokud rozdrcené bobule určitou dobu nakvasíme, aby se vytvořil alkohol, ve kterém by se rozpustilo červené barvivo.


TOPlist