FOTOGALERIE





Jablka versus víno aneb Pravidla moštárny

Autor: L.K | Diskuse

Nedávno se hodně mluvilo o pančovaném ledovém víně. V zahraničí na to šli od lesa, ale pěkně od začátku....


Cider
Cider zná asi většina z nás.Zkvašený jablečný mošt , zvaný často jablečné víno, je nápoj s různými stupni alkoholu. Vzniká jednoduchou fermentací jablečné šťávy, která se nechává zrát ve starých dubových sudech ve vhodné teplotě a pak se stáčí, čistí, pasterizuje a ředí na požadovaný obsah alkoholu. O nejdelší historii výroby se přou tradiční rivalové, Angličané a Francouzi.

V celé Velké Británii se ročně vypije kolem 500 milionů litrů cideru. Už v dobách Keltů se na území Británie dostala jablka vhodná k moštování, pravděpodobně ještě před příchodem Římanů, ovšem první záznam o výrobě cideru se objevil v Norfolku roku 1205. Již o sto let později byl tento postup známý po celé jižní Anglii.

Ve Francii má jablečný cidre neméně dlouhou tradici, ale výsledek se více podobá šumivému moku, proto se musí uzavírat do masivních lahví šampaňského typu s drátěnou ochranou. V poslední době se však také objevily druhy prodávané v lahvích s korunkovým uzávěrem, což svědčí o menším množství bublinek.

U nás se z jablek připravuje pouze mošt a pak až ,,víno” a pálenka. Což je skutečně škoda.


Ledový kanaďan

Domaine Pinnacle je rodinný ovocný sad a vinohrad, který se nachází na svazích Pinnacle Mountain v blízkosti historického městečka Frelighsburg, Quebec, Kanada.
Tato rodinná firma se specializuje na ledové jablečné víno. Samozřejmostí je ruční sběr a jablka v biokvalitě. Na lahev ledového cideru je potřeba 80 jablek šesti různých odrůd! Zajímavostí je i poloha výrobce, leží totiž na 45 stupni severní šířky, stejně jako špičkové vinařské regiony, což v kombinaci s chladnou kanadskou zimou vytváří ideální podmínky na výrobu ledového cideru.
A že se jim opravdu daří dokazují četná ocenění z mezinárodních soutěží, kde se velmi dobře umisťují v kategorii ovocných vín.


Na závěr.

Při procházkách zimní přírodou jsem viděl spoustu popadaných jablek, pes je miluje, nemluvě o stromech plných zmrzlých jablek….. Jen tak pro představu, v Kanadě se lahev 0,375 l prodává za 33 dolarů, což je cena srovnatelná s cenou ledového vína. A abych nezapoměl, Domaine Pinnacle přišlo na trh také s prvním ledovým perlivým ovocným vínem…. Myslíte že budou příští zimu na stromech opět zmrzlá jablka a nikdo si jich ani nevšimne, maximálně pes?


zdroj info o cideru http://www.ciderclub.com/co-je-cider/


Stránky o ledovém http://www.domainepinnacle.com


< zpět



TOPlist