Knihy o víně
Autor: JH | Diskuse
Knihy, studnice moudrosti, poznání a zábavy. Dalo by se říct, že v době internetových médií je kniha skoro zapomenutá, ale opak je pravdou.
Před nedávnem jsem kdesi četl o malém vydavatelství tuším že ve Španělsku, které pracuje na bázi malo, ale opravdu malonákladu. V podstatě je to zhruba tak, že napíšete například sbírku básní a chcete jí podarovat své blízké. Pošlete ji emailem do onoho nakladatelství, domluvíte cenu, provizi a věci okolo, oni ji ukáží na internetu, a pokud si jí někdo objedná, tak jí pro daného zájemce vytisknou... Nepamatuji si podrobnosti, jak to bylo s grafikou a podobnými věcmi, jen tím chci ukázat, že i v době internetu není kniha mrtvým médiem a že naopak vám internet může dobrou knihu pomoci najít. My jsme se rozhodli podívat na trh s knihami o víně. Níže uvedená nabídka určitě stojí za pozornost, autoři jsou velkými znalci vína a své zkušenosti vložili do níže uvedených knih s velkou pečlivostí.
Fedor Malík: Kolem světa za vínem
Nová kniha jednoho z předních evropských enologů a znalců vína Prof. Ing. Fedora Malíka, DrSc. , autora více než dvaceti úspěšných knih o víně, je vlastně poutavým vinařským cestopisem plným originálních postřehů autora z jeho cest vinařským světem. Je jakousi reportáží provázející čtenáře světovými vinařským oblastmi od Argentiny, Chile, Nového Zélandu až po Turecko. To nejlepší na konec" je vyznáním autora z lásky a obdivu k moravským a českým vínům.
Libor Ševčík: Bílá ( Červená) vína Hledání pravdy o víně
Cílem publikací není předložit veřejnosti odborné knihy, ale pokusit se přinést přehlednou čtivou formou maximum informací o víně. Snahou autora není poučovat profesionály, ale udělat z laiků lidi poučené. Knihy obsahují kapitoly o odrůdách, výrobě a zrání vína, o velkých a slavných světových výrobcích i o našich předních pěstitelích. Pozornost je věnována i nemocím a nedostatkům vína. Autor se zabývá i vinařským zeměpisem Evropy a zbytku světa. V neposlední řadě se pak zmiňuje o degustaci, způsobech hodnocení vína, názvosloví, čtení etikety, servírování i o přípravě pokrmů s vínem.
Libor Ševčík, Ivo Dvořák: Sommelierství ? Umění podávat víno
Sommeliérství je nejvyšší stupeň prezentace vína a jeho snoubení s pokrmy a dalšími gastronomickými společenskými zážitky. Kniha se věnuje historii tohoto oboru, přináší rovněž informace o národní a světové organizaci sommeliérů. Názorně představuje umění komunikace a společenského vystupování při prezentaci vína.Vilém Kraus, Jiří Kopeček: Setkání s vínem
(4. přepracované vydání)
V tomto vydání je oproti prvnímu nově zpracováno rozdělení vín podle kvality, a to v souladu se zákonem, který je platný od května 2004. Zákon, plně harmonizovaný s normami EU, mj. zavádí některé nové kategorie vín, jako je např. zemské víno, výběr z cibéb a víno originální certifikace (VOC) a zpřesňuje požadavky na zatřiďování vín. Nově jsou v publikaci doplněny i kvalitativní charakteristiky posledních ročníků vín v návaznosti na klimatické poměry.Kniha přiblíží víno jeho začínajícím milovníkům a uspokojí i ty, kteří již mají s vínem delší zkušenost a solidní znalosti. Jejím cílem je srozumitelně seznámit všechny zájemce s nejnovějšími poznatky o víně a umožnit jim rozpoznávat jeho vlastnosti a kvalitu i lépe se orientovat na neustále se zvětšujícím trhu domácích a zahraničních vín.
Spoustu cenných informací zde najdou i ti, kteří se vínem zabývají profesionálně, zejména pak jeho prodejci a sommeliéři.
Pro větší názornost je kniha vybavena řadou vyobrazení. Zájemce o knihu se může rozhodnout mezi brožovaným vydáním a vydáním vázaným, které je doplněno filmem na CD-ROM.
Autory publikace jsou přední odborníci prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. a Ing. Jiří Kopeček, ředitel Vinařské akademie Valtice.