FOTOGALERIE






BOKOVKA - TENTOKRÁTE GRAPPA

Autor: KB | Diskuse

Grappa - trocha historie nikoho nezabije, kde se vzala, z čeho, pro koho a tak...


Obecně se tvrdí, že název Grappa vznikl podle městečka Bassano del Grappa, které leží pod horou Monte Grappa. Bylo by to pochopitelné, nicméně někteří italové tvrdí, že název Grappa vznikl podle slova rapus, jež v latině znamená hrozny. Výraz pro zbytky po lisování hroznů má k názvu možná ještě blíž – grápo, rappe, rappe, ráspe , graspa. Jednou z variant je i možnost, že hora Monte Grappa dostala své jméno po této lihovině. Ať je to jakkoliv, Grappa se měnila , zvyšovala svou prestiž a kvalitu a dnes je velmi oblíbenou lihovinou.


Výroba

Grappa se vyrábí z z tzv.matolin což jsou vlastně výlisky z hroznů, jež zůstanou po vylisování moštu ze rmutu. Původně prý tyto slupky dostávali pracovníci na vinicích jako naturálie. Jelikož zákon nabídky a poptávky funguje odjakživa, nechávali je pak destilovat u ,,lihovarníků’’ v jejich pojízdných přístrojích. Zajímavostí určitě je i to, že se Grappa používala i Později začali vznikat palírny, které vykupovat matoliny přímo od vinařů a Grappa se tím dostala mezi širokou veřejnost.
Technickou zajímavostí je i způsob pálení Destilovat grappu je daleko složitější než jiné destláty, většinou se destiluje kapalina, v tomto případě se destilují přímo slupky z vylisovaných hroznů . Proto destilace připomíná vaření ,, pudinku’’ ve vodní lázni.Destilační přístroje jsou dvouplášťové, čímž je sice výroba daleko energeticky náročnější, ale bezpečná.Grappa vyrobená tímto způsobem se označuje distillata a bagnomaria, Grappa označená jako distillata a vapore. Ta se destiluje jiným způsobem , používají se přístroje , v kterých jsou slupky rozrostřeny na roštu a vše probíhá za pomoci páry.


Další věcí, která ovlivňuje výslednou kvalitu destilátu je cukernatost hroznů. Jak se vinaři snaží dosáhout vyšší cukernatosti, výrobci Grappy potřebují pravý opak.Ostatně velké firmy produkující Grappu na to šly od lesa a vysazují vlastní vinice. Kvalitu Grappy ovlivňje tím pádem i region, obecně platí , že Grappy ze severu Itálie bývají senzoricky hodnotnější než jejich kolegině z jihu, V této souvislosti mně napadá, proč se u nás tak málo pálí vínovice. První vlaštovkou v zájmu veřejnosti pak může být fakt, že vínovice zvítězila mezi 200 vzorky na letošní soutěži pálenek Flora košt. A překvapivě to nebyla vínovice z Moravy, ale z Jílového u Prahy.

 

Druhy, rozdělení

Grappa se dělí podle věku, technik zrání, druhů použitých odrůd a přidaných esencí. Pod jménem "giovane" (mladá) nebo "bianca" (čirá) se skrývá grappa, která je lahvována krátce po destilaci a nepřišla během výrobního procesu do kontaktu s dřevěným sudem. Tento druh je bezbarvý a má typicky delikátní aroma, stejně jako suchou a čistou chuť.


Označení "affinata" (zralá) nese grappa, lahvovaná poté, co zrála ne déle než 12 měsíců v dřevěném sudu. "Invecchiata" (stařená) nebo "vecchia" (stařená) je grappa, která byla nalahvována po 12-18měsíčním zrání v dřevěném sudu. Grappa stravecchia (velmi stařená) a riserva zrají více než 18 měsíců. Její barva, vůně a chuť závisí na typu a velikosti dřevěných sudů, ve kterých byla zrála.

"Aromatica" (aromatická) je grappa, vyráběná z aromatických nebo téměř aromatických hroznů typu Muscat blanc, Gewürztraminer, Müller Thurgau, Malvasia, atd. V grappě "monovitigno" (jednoodrůdové) se skrývají matoliny z jednoho druhu hroznů, jejichž jméno bývá obvykle napsáno na etiketě. A naopak grappa "polivitigno" (víceodrůdová) obsahuje výlisky více druhů hroznů.


Kdo objeví na etiketě název "aromatizzata" (aromatizovaná), má před sebou grappu, ke které byly přidány jedna či více rostlinných esencí. Většina aromatizovaných grapp je ochucena ovocem (malinami, meruňkami, ostružinami, broskvemi atd.) či bylinkami (jalovcem, lékořicí, routou atd.).

 

Jak pít Grappu.

S Grappou je to podobné jako s vínem.Je to samozřejmě destilát, ale z mrazáku nebrat! Grappa není vodka . Vypadá sice efektně dostat grappu táhnoucí se jako med v namražené sklenici, ale to je tak vše.
Jak jsem řekl, je to podobné jako s vínem, různé druhy chtějí různé teploty. Nízká teplota potlačí negativní vlastnosti, vyšší naopak zdůrazní. Obecně , pokud se to tak dá říct , se pije mladá grappa při 8-12 C, zlatá a reserva pak od 15-18 C. Milovníci grappy jí pijí i 20 C .
Osobní zkušenost.
Někdo jí miluje, jiný ji nemůže. Dost dlouho mi trvalo, než jsem si na ní zvyknul. Objevil jsem ji pro sebe před pár lety v kavárně Ideál v Sázavské ulici. Seznamování trvalo trochu déle, ale zvykli jsme si na sebe a máme se rádi. Minimálně já ji. A když jsme u Ideálu, jsem rád že před nedávnem otevřeli další podnik ve Vodičkově ulici s názvem Mokka. Ideální místo setkání na kávičku a sklenku grappy při toulkách centrem.
Perlička na závěr - Grappa ve spreji
Alexander Aqva di Vita vypadá na první pohled jako luxusní parfém. Jde však o grappu ve spreji.
Lahvička je opatřena roztřikovačem a umožňuje novým způsobem vychutnat vinnou chuť tohoto
destilátu. Třemi až čtyřmi postřiky dokáže ochutit kávu, plody moře, rizoto, ale i čokoládu, koktejly
a doutníky. Grappu ve spreji prodávají obchody specializované na italskou gastronomii a potřeby . No nekupte to.

 

Příště?

Do prosincového čísla jsem si za bokovku vybral holku z Irska. Jmenuje se Bushmillska a poblouznila už spoustu lidí. Uvidíte, že zamotá příjemně hlavu i vám.


< zpět


počet příspěvků: 0

 




TOPlist