FOTOGALERIE


MOPR

Autor: D.B | Diskuse

Když se řekne Muškát mnoho lidí poděkuje se slovy že nemají rádi silně aromatizovaná vína.Trošku mi to připomíná situaci s Muller Thurgau, odrůdou, která je pro spoustu z nás zapovězená z doby minulé. Tento postoj nás ale jen odvádí od vín, která stojí za ochutnání.

Trocha historie

Muškát moravský je poměrně mladá odrůda, kterou roku 1987 vyšlechtil  Ing. V. Křivánek ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích. Vznikla jako odrůda vhodná pro pěstování v našich podmínkách křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube.

Keře Muškátu moravského jsou bujného vzrůstu, hrozny pak středně velké a bubole šťavnaté, zelenožluté s muškátovým aroma.

Sklízí se většinou začátkem září, plody mají většinou nižší obsah kyselin a proto je potřeba sklízet zavčasu. Z Muškátu noravského jsem letos pil první burčák a byl opravdu vynikající.

Co se vína týká, muškát je velmi těžký na zpracování, proto je v něm velká škála vín různých chutí a vůní. Momentálně se těší oblibě Muškáty s lehkou ovocitou chutí a jemnou vůní. Naopak těžší Muškáty většinou špatně hledají své obdivovatele.
 

V kombinaci s jídlem je Muškát vynikající ke smetanovým těstovinám, ovocným salátů a některým dezertům.

 



< zpět



TOPlist